Εθιμα των Σαρακατσάνων κατά το Πάσχα.

Από την Μ. Πέμπτη αρχίζουν οι προετοιμασίες για το Πάσχα.
Την ημέρα αυτή τον ονόμαζαν κόκκινη Πέμπτη γιατί κυριαρχούσε το κόκκινο χρώμα.
Πρωί πρωί κρεμούσαν στην ρούγα του σπιτιού τους ένα κόκκινο πανί.
Εκαναν μετά κόκκινη μπογιά και έβαφαν με αυτήν ένα σημείο του αρνιού που θα έσφαζαν την ημέρα του Πάσχα. Επίσης έβαφαν τις προβατίνες που είχαν τα κουδούνια και ορισμένα ακόμα αρνιά και τα κριάρια.
Την ημέρα αυτή σημάδευαν και τα αρνιά που θα κρατούσαν για αναπαραγωγή. Το σημάδεμα ήταν κόψιμο του αυτιού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί ιδιαιτερότητα για κάθε κοπάδι.
Κούρευαν επίσης λίγο μαλλί από μια μαύρη προβατίνα και το έγνεθαν σε χοντρή κλωστή την οποία τύλιγαν πάνω από την στρούγκα. "Να βάλουμε μια Μεγαλοπιφτίσια κλωστή" έλεγαν.
Οι νοικοκυρές φρόντιζαν να πάρουν το πρώτο αυγό της ημέρας και αφού το έβαφαν κόκκινο το έβαζαν στο εικονοστάσι που έμενε εκεί μέχρι την επόμενη Μεγάλη Πέμπτη, το δε παλιό το θάβανε στην στρούγκα. Φυσικά την ημέρα αυτή βάφανε και τα αυγά και μόνο κόκκινα.
Οι μητέρες που είχαν μικρά παιδιά το είχαν σε καλό να ράψουν κάτι για όλα τα μέλη της οικογένειας π.χ. τραχλιά, ποδιά, τσουράπια, πουκάμισα κ.α τα οποία θα φορούσαν για πρώτη φορά την ημέρα της Ανάστασης.
Την Μ. Παρασκευή εργαζόταν, δεν καθάριζαν το σπίτι, δεν ασχολούνταν με το φαγητό και απέφευγαν να τρώνε οτιδήποτε πράσινο την μέρα αυτή γιατί όπως έλεγαν "το πράσινο το βάζουν σήμερα στον Χριστό" εννοώντας στον Επιτάφιο.
Το Μ. Σάββατο η πρώτη δουλειά την νοικοκυράς ήταν να ζυμώσει φρέσκο ψωμί και οι άνδρες να ασχοληθούν με το αρνί: Να το σφάξουν, να το γδάρουν και να το βάλουν να στραγγίσει, ώστε να είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Το Μ. Σάββατο το βράδυ τα παιδιά από νωρίς για να τα ξυπνήσει η μητέρα με την καμπάνα της Ανάστασης, να πάνε στην εκκλησία. Ντύνονταν όλοι με τα καλά τους ρούχα (λαμπρά ρούχα, εξού και η λαμπρή) και όπως αναφέραμε παραπάνω, ένα κομμάτι από την ένδυση έπρεπε να φοριέται για πρώτη φορά.
Φρόντιζαν να πάνε στην πιο κοντινή εκκλησία ( το Πάσχα τους έβρισκε στα Χειμαδιά) για να ακούσουν το Χριστός Ανέστη και στο τέλος της λειτουργίας να μεταλάβουν. Στην επιστροφή για το σπίτι μετέφεραν με ένα κερί το φως της Ανάστασης. Οταν έφταναν στο σπίτι ήταν βαθιά χαράματα και αμέσως ρίχνοντας οι μεγάλοι στην δουλειά για να ψήσουν τα αρνιά στην σούβλα ή στον φούρνο.
Ανήμερα το Πάσχα έκαναν επίσκεψη το πρωί στα καλύβια για να ανταλλάξουν ευχές και να πουν το Χριστός Ανέστη. Στους επισκέπτες έδιναν από ένα κόκκινο αυγό.
Όταν συνέπιπτε το Πάσχα με τον Άγιο Γεώργιο, η γιορτή είχε μεγαλύτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον γιατί ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος ήταν σταθμοί στον κύκλο ζωής των Σαρακατσάνων αφού άλλαζαν τους τσοπάνους και μετακινούνταν από τα "χειμαδιά" στα "καλοκαιρινά" και αντιστρόφως.

Αυτά ήταν μερικά από τα έθιμα στων Σαρακατσάνων τις ημέρες του Πάσχα. 
Τα στοιχεία που σας παρέθεσα είναι από την εφημερίδα "Ηχώ των Σαρακατσάνων"


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλίανα ή Γαλίαινα (Galyan Maçka) !!!

Διαβάστε την επιστολή που έγραφε ο πάτερ Βασίλειος για την Μακεδονία μας !!!

Τσιμερά (Μούζενας)-Atalar