Οι Αμερικάνοι επιστρέφουν στο χωριό μετά από 40 χρόνια !!!

Πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου 2017 είχαμε μια πολύ ωραία επίσκεψη στο χωρίο μας από ανθρώπους, μαθητές τότε της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, τον Ned και την αδελφή του Avery, που πριν 40 χρόνια είχαν φιλοξενηθεί από οικογένειες στο χωριό μας ενώ συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα της Σχολής.
Οι συγκεκριμένοι μαθητές είχαν φιλοξενηθεί από τις οικογένειες του Θεοδωρίδη Γιάννη και της Παρθένας και του Σωτηριάδη Γιώργου και της Ελισάβετ .
Στο να γίνει αυτή η επανασύνδεση μετά από 40 χρόνια συνέβαλε η Αγάπη Λαζαρίδου, εγγονή του Γιάννη και της Παρθένας  η οποία ψάχνοντας παλιές φωτογραφίες ανακάλυψε τις φωτογραφίες με τους "Αμερικάνους". Εκεί της γεννήθηκε και η ιδέα να προσπαθήσει, αφού γνώριζε το όνομά τους, να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω facebook. To αποτέλεσμα θα το δείτε παρακάτω και στο κείμενο που ακολουθεί το οποίο συνέταξε η Avery Rimer και μαζί με φωτογραφίες όταν επέστρεψε στην Αμερική, τα δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

Η ανάρτηση της Avery στο Facebook
Avery Rimer: "Πριν από 40 καλοκαίρια, ο αδερφός μου Ned και εγώ συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και πολιτισμικής εμβύθισης, το οποίο διοργάνωσε η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα.
Μας φιλοξένησαν ξεχωριστές οικογένειες σε ένα χωριό που το έλεγαν Πολυδένδρι, περίπου 20 μίλια βόρεια της Θεσσαλονίκης, οι οποίες μας δέχτηκαν στα σπίτια τους με απίστευτη ευγένεια και γενναιοδωρία. Καθώς οι οικογένειες που μας φιλοξενούσαν ήταν έξω στα χωράφια και μάζευαν καπνό κάθε μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο, ο Ned και εγώ μαθαίναμε πως να ανακατεύουμε και να ρίχνουμε το τσιμέντο για να βοηθήσουμε να φτιαχτεί ο πρώτος δρόμος με άσφαλτο στο χωριό. 
Κανείς από εμάς δεν ήρθε ξανά σε επαφή με τις οικογένειες που μας φιλοξενούσαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, μέχρι που αυτήν ακριβώς την χρονιά, όπου έλαβα ένα προσωπικό μήνυμα στο Facebook από την εγγονή της μητέρας που με είχε φιλοξενήσει, την οποία την έλεγαν Αγάπη.
Είχε ακούσει για το καλοκαίρι που οι Αμερικανοί έφηβοι είχα ζήσει στο χωριό της και ήξερε για μια φωτογραφία που είχαμε τραβήξει εκείνα τα χρόνια με εμένα, τον Ned και τις οικογένειες που μας είχαν φιλοξενήσει. Το όνομα μου ήταν γραμμένο στην πίσω μεριά της φωτογραφίας την οποία είχε φυλάει η μητέρα που με είχε φιλοξενήσει. 
Η Αγάπη με έψαξε με το όνομα αυτό στο Facebook, και, λοιπόν, μπορείτε να φανταστείτε τις ζωντανές, χαρούμενες συζητήσεις που κάναμε καθώς σχεδιάζαμε το ταξίδι της επιστροφής μας. Η κόρη του Ned, η Madeleine, o Rick (ο άντρας μου) και η Sophie (η κόρη μου) κατάφεραν και ήρθαν μαζί μας. 
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στις οικογένειές μας στο Πολυδένδρι για το γευστικότατο γεύμα, τα πανέμορφα πλεκτά με βελόνα δώρα που μας έκαναν, την περιήγηση στο χωριό και γενικά τη θέρμη και την διάθεση! Ιδιαίτερα ευχαριστώ στην Αγάπη, τον Δημήτρη και τον Γιάννη που μας βοήθησαν στο να μεταφράζουν αυτά λέγαμε και αυτά που μας έλεγαν και που μας μετέφεραν στο χωριό. Ακολουθούν φωτογραφίες από το 1977 και από το 2017."

...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλίανα ή Γαλίαινα (Galyan Maçka) !!!

Διαβάστε την επιστολή που έγραφε ο πάτερ Βασίλειος για την Μακεδονία μας !!!

Τσιμερά (Μούζενας)-Atalar