Η κυρά μας η μαμή: Την δική μας την έλεγαν Κυριακή Αποστολίδου - Πανάβα !!!

Κυριακή Αποστολίδου - Πανάβα, 1958

Ο τίτλος από τον ομώνυμη Ελληνική ταινία του 1958 "Η κυρά μας η μαμή" με την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή είναι ένας τίτλος που ταιριάζει στην περίπτωση που θα σας διηγηθώ σήμερα μέσα από το blog.
Κάθε χωριό, από τα αρχαία χρόνια, ή είχε μια μαμή ή την έφερναν από άλλα χωριά για να ξεγεννήσει τις ετοιμόγεννες. Το δικό μας χωριό, το Πολυδένδρι, είχε την δικά του κυρά μαμή, την Αποστολίδου Κυριακή ή όπως όλοι την ήξεραν ως την "Πανάβα", η γυναίκα του Παναγιώτη δηλαδή.
Αυτή την γυναίκα θα γνωρίσουμε σήμερα μέσα από την μικρή διήγηση της κόρης της Ζωής Απατζίδου. Προσωπικά την είχα γνωρίσει όταν παιδί ακόμα με την μητέρα μου επισκεφτόμασταν στην κόρη της την Μίση (Άρτεμης Αποστολίδου). Βέβαια ήταν σε βαθιά γεράματα και κατάκοιτη, μα την θυμάμαι.
Η μαμή του χωριού μας με την εγγονή της 'Εφη, 
δεκαετία1970
Η Κυριακή Αποστολίδου (μαμή), ήρθε από τον Πόντο σε ηλικία 25 χρονών περίπου μαζί με τον άνδρα της και τα πρώτα τους παιδιά. Ήταν και η ίδια κόρη γυναίκας που στον Πόντο ήταν μαμή και έτσι έμαθε από την μητέρα της τα όσα γιατροσόφια γνώριζε, από το να ξεγεννήσει μέχρι στο να γιατρέψει ένα σπασμένο πόδι. Τις δικές της κόρες όμως τις απέτρεπε στο να μάθουν και αυτές την "τέχνη της μαμής" και μάλιστα η κόρης της την Ζωή που ήθελε πολύ να βοηθάει της είπε πολλές φορές "όχι", τον λόγο θα τον ακούσετε παρακάτω από την ίδια.
Η κυρά μας η μαμή πέθανε σε ηλικία περίπου 102 ή 104 χρονών από γεράματα.
Αμέσως μετά θα ακούσετε αποσπάσματα από την μικρή συνέντευξη της κόρης της Ζωής που ευγενικά μου παραχώρησε και την ευχαριστώ πολύ από καρδιάς.

...
Ζωή Απατζίδου, 2017


Μια γυναίκα που ξεγέννησε τους πατεράδες, τις μανάδες μας, αυτή την γυναίκα παρουσίασα μέσα από το blog σήμερα ως μικρό φόρο τιμής, ένα ευχαριστώ του χωριού μας έστω και λίγο καθυστερημένα ! 
Περιμένω και τις δικές σας ιστορίες…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλίανα ή Γαλίαινα (Galyan Maçka) !!!

Διαβάστε την επιστολή που έγραφε ο πάτερ Βασίλειος για την Μακεδονία μας !!!

Τσιμερά (Μούζενας)-Atalar