Πως ήταν στο χωριό το 1977 και πως είναι το 2017 σε 6 φωτογραφίες σύγκρισης

Έξι φωτογραφίες σχεδόν αντιπροσωπευτικές για να πάρουν μια ιδέα οι νέοι και να θυμηθούν οι παλαιοί για το πως ήταν το χωριό μας το 1977 και να το συγκρίνουν με το πως είναι σήμερα. 
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να μεγαλώσει.

Στη φωτογραφία (1) βλέπουμε από το σπίτι του Σωτηριάδη Γιώργου (Γιοπάζ) και προς την λέσχη. Στην φωτογραφία του 1997 φαίνεται καθαρά ο "σκελετός" της Λέσχη μας. Φυσικά ο δρόμος χωματόδρομος ακόμα. Το 2017 εντελώς διαφορετική εικόνα.
φωτογραφία 1


Στη φωτογραφία (2) αυτή είμαστε πάλι στο ίδιο σημείο (Γιοπάζ) αλλά βλέπουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλ. ανατολικά. Το 1977 ήταν ρέμα και μικρός δρόμος σε άσχημη κατάσταση, σχεδόν δεν υπήρχε. Σήμερα εντελώς διαφορετική εικόνα. Το αναψυκτήριο - πισίνα στα δεξιά και ο κήπος με το κτίσμα "μεντέρη" αριστερά και φυσικά ρυμοτομία και άσφαλτος.
φωτογραφία 2
Σε αυτή τη φωτογραφία (3) βλέπουμε τα έργα κρασπέδωσης και πεζοδρόμησης από την πλατεία προς την λέσχη ενώ στον δρόμο αντί για άσφαλτο βάζουν τσιμέντο. Στο βάθος και πάλι βλέπετε τον "σκελετό" της Λέσχης αλλά και τον λόφο του Προφήτη Ηλία.  Το 2017 μια σαφώς πολύ διαφορετική εικόνα.
φωτογραφία 3
Στην φωτογραφία (4) βλέπουμε το κέντρο του χωριού μας, την πλατεία. Το 1977 είχαμε το συντριβάνι στο κέντρο, πολύ όμορφο, ενώ βλέπετε ότι ετοιμάζονται τα παρτέρια γύρο γύρο. Στο βάθος βλέπουμε τον σκελετό από το "καφενείο του Ήρο" του Ηρακλή Σολομωνίδη τότε για όσους το θυμούνται. Σήμερα στο σημείο που ήταν το καφενείο έχουμε το "Παντοπωλείο της Χαράς" της Χαρούλας Νικολαϊδου.
φωτογραφία 4




Σε αυτή την φωτογραφία (5) είμαστε πάλι στο κέντρο του χωριού και κοιτάμε προς την αντίθετη πλευρά από πριν δηλ. ΒΔ. Βλέπουμε πάλι τις εργασίες στην πλατεία, διαμόρφωση χώρων για παρτέρια, σιντριβάνι. Βλέπουμε προς τα αριστερά το περίπτερο που διατηρούσε επί χρόνια η Ιωάννα Ταξίδου. Ακριβώς απέναντι διακρίνουμε το "Καφενείο του Κώστη" του Τελιορίδη Κώστα που είχε το μοναδικό τότε τηλέφωνο στο χωριό ενώ ήταν και το σημείο που βλέπαμε κινηματογράφο όταν ερχόταν στο χωριό. Τόσο στη φώτο 4 όσο και στη 5 διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον ούτε το περίπτερο ούτε το καφενείο ενώ το σιντριβάνι αντικαταστάθηκε από το μνημείο των Ηρώων.
φωτογραφία 5
Στην τελευταία φωτογραφία (6) πάλι από την πλατεία του χωριού και προς τα ανατολικά βλέπουμε το χόρτο να έχει βγει, είναι φωτογραφία του 1977 - 1978, ενώ βλέπουμε καθαρά το καμπαναριό και τον τρούλο του Αγίου Δημητρίου. Στην φωτογραφία βλέπουμε τον μικρό που είναι ο Αμπεριάδης Λάζαρος του Λάμπη, με το γαϊδουράκι να γυρίζει από τα καπνά κατά πάσα πιθανότητα. Τα αντίσκηνα απλωμένα για τα καπνά επίσης φαίνονται αρκετά. Το χωριό μας ήταν καπνοχώρι τότε. Το 2017 βλέπουμε ότι πλέον δεν έχουμε ορατότητα προς την εκκλησία γιατί στο σημείο σήμερα υπάρχει σπίτι και το καφέ μεζεδοπωλείο "Απ' το Πλατάνι απέναντι" των Μιχάλη Λαζαρίδη και Αργύρη Φράγκου.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η μικρή βόλτα στο χωριό να θύμισε πολλά στους μεγαλύτερους και να έδειξε στους νεότερους το πως ήταν οι συνθήκες τότε και τώρα ώστε να εκτιμήσουμε ΟΛΟΙ το όμορφο μέρος το οποίο ζούμε.
Οι φωτογραφίες του 1977 είναι της Avery Rimer που εκείνη την εποχή ήταν στο χωριό μας. Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλίανα ή Γαλίαινα (Galyan Maçka) !!!

Διαβάστε την επιστολή που έγραφε ο πάτερ Βασίλειος για την Μακεδονία μας !!!

Τσιμερά (Μούζενας)-Atalar