Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αμαραντίδη την οποία προλόγισε ο Στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης (φωτορεπορταζ)

Εχτές Κυριακή 6 Μαΐου στον Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αμαραντίδη "Θανατικά ανασμάτα σα σχιόνια τ' Ερζερουμή" το οποίο προλόγισε ο Στρατηγός ε.α Φράγκος Φραγκούλης παρουσία του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, πρωτοσύγκελου Ευσέβιου, του Ηγούμενου την Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος στις Πέντε Βρύσες πάτερ Αμβρόσιου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Καραγιάννη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην προέδρων του Συλλόγου, μελών του Τ.Δ. Εξαλόφου, εκπροσώπων Ποντιακών συλλόγων Κολχικού, Πολυδενδρίου Ασκού και Πέντε Βρυσών, εκπρόσωπων της ΕΥΠΣ Κεντρ. Μακεδονίας καθώς και πλήθος πολιτών από το χωριό μας αλλά και από διάφορα μέρη του Δήμου Λαγκαδά.
Η πρόεδρος του συλλόγου μας Χρυσανθοπούλου Πελαγία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας χαρακτηριστικά: "πρέπει να γίνεται  αγγελιοφόροι στους Συλλόγους και στα μέρη σας ώστε να ζητήσουμε όλοι μαζί για μια μέρα να αφήσουν οι ποντιακές ομοσπονδίες πίσω τους κάθε διαφορά και ΕΝΩΜΕΝΟΙ να τιμούμε την 19η Μαΐου τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας". 
Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, πραγματικός χείμαρρος, ο οποίος αφορμώμενος από το βιβλίο του Γιάννη Αμαραντίδη, μίλησε για τον ρόλο των Γερμανών και ιδιαιτέρως του Λίμαν Φον Σάντερ στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για τους κρυπτοχριστιανούς, αλλά και τις "Λευκές Πορείες" θανάτου που εφάρμοσαν οι Τούρκοι και που μια τέτοια πορεία ήταν αυτή που βίωσε ο πραγματικός ήρωας του βιβλίου και παππούς του συγγραφέα Χαράλαμπος Αμαραντίδης. 
Ο συγγραφέας Γιάννης Αμαραντίδης μέσα από διαφάνειες έδειξε την πορεία προς του Ερζερούμ, την γη των Ρωμιών όπως είπε ότι μεταφράζεται το όνομα αυτό, την οποία ακολούθησε ο πρόγονός του καθώς και πως ο ίδιος βίωσε όλα αυτά μέσα από τις διηγήσεις τόσο του παππού του αλλά και των ανθρώπων που γνώρισε προσωπικά στην Λαραχανή, το χωριό του στον Πόντο το οποίο επισκέφθηκε τουλάχιστον έξι φορές.
Τόσο στην αρχή της παρουσίασης όσο και στο τέλος ο Ανέστης Μωυσής στο τραγούδι, ο Γιάννης Τσαντεκίδης στην Λύρα και ο Ασλανίδης Γιώργος στο νταούλι πλαισίωσαν την εκδήλωση με τραγούδια που μας πήγαν πίσω στην Πατρίδα.
Στο τέλος χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, απεύθυνε ο Πρωτοσύγκελος Ευσέβιος.
Ακολούθησε μπουφές με ποντιακά, παραδοσιακά εδέσματα ετοίμασαν νοικοκυρές του χωριού μας.

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαγκαδά τον οποίο και ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλίανα ή Γαλίαινα (Galyan Maçka) !!!

Διαβάστε την επιστολή που έγραφε ο πάτερ Βασίλειος για την Μακεδονία μας !!!

Τσιμερά (Μούζενας)-Atalar